Mijmeren op papier – creatieve oogst 7/6/2022

Afbeelding: ©HEUS, 8e jaargang nummer 2

Opening (*) was het thema voor ’t SchrijfNest vandaag. Gezien de opening van de bibliotheek van De Garve pas voorzien was om 14u kon ik er met de groep niet terecht zonder voorafgaandelijke afspraak. Ik heb de deelnemers dan maar uitgenodigd om in hun huisbibliotheek tien boeken te verzamelen en een lijst mee te brengen met de openingszin van deze tien boeken.

In ’t SchrijfNest maakten ze met die openingen een eigen gedicht. Ze gebruikten vervolgens één openingszin bij de start van een sprinter van vijftien minuten. Twee zinsdelen uit hun sprinter fungeerden nadien als eerste en tweede regel van een rondeel waarbij ze in een tijdschrift een passende titel en een afbeelding zochten. Tenslotte schreven ze hun ervaringen neer in een schrijfvorm naar keuze.

Als schrijfanimator vind ik het ontzettend boeiend om te ervaren hoe elke deelnemer op een andere manier omgaat met de opdracht en hoe eigen thema’s in hun teksten verschijnen. Zij kunnen hun schrijfoogst delen in een reactie onder dit bericht.

Een hartelijke groet,

Viviane Van Pottelberghe
laatst gewijzigd: 7 juni 2022

(*) Voor het thema van vandaag liet ik mij inspireren door Natascha Bruti.

Auteur: Viviane Van Pottelberghe

Van oktober 2006 tot september 2020 begeleidde ik voor vivapo activiteiten als zelfstandige in bijberoep; vanaf 1 oktober 2020 gebeurt dat als vrijwilliger. Vanaf 2023 ben ik gestart met een nieuwe website https://vivapo.be die mijn vroegere blogs - ook die van 't SchrijfNest - zal bundelen.

2 gedachten over “Mijmeren op papier – creatieve oogst 7/6/2022”

 1. Voor mijn gedicht koos ik de openingszin van acht boeken van Diane Broeckhoven, één van een boek van Arthur Japin en een laatste van Paulo Coelho.
  *****
  Mijn sprinter startte ik met ‘Om klokslag zeven uur vuurde de radiowekker gewoontegetrouw een salvo bliepjes af.’, de openingszin van ‘Mise en bouteille’ van Diane Broeckhoven.
  ******
  Uit mijn sprinter koos ik twee zinsdelen voor:

  DE KRACHT VAN DE STEM
  Ik stapte blootsvoets de trap af
  en legde hem het zwijgen op.
  Hij was totaal van streek toen
  ik blootsvoets de trap af kwam..
  Zoveel lef had hij niet verwacht.
  Hij droop dan ook stilletjes af.
  Nadat ik hem tot zwijgen bracht
  ging ik blootsvoets de trap weer op.
  *******
  Ik eindigde met:

  Om klokslag twee uur
  opende ik ‘t SchrijfNest
  voor een klavertje vier.
  Om klokslag twee uur
  werden tien openingen
  een eigengereid gedicht.
  Ik sloot ‘t SchrijfNest af
  om klokslag vijf uur.

  Like

Ik kijk uit naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: