Mijmeren in de natuur – oogst 16/2/2021

foto: ©vivapo – Mijmeren in de natuur – Ryckevelde – 16/2/2021

Mijmeren in de natuur met poëzie op zak

Deze pagina wordt voorbehouden voor foto’s en fotocollages na Mijmeren in de natuur in februari. Deelnemers kunnen hun schrijfoogst zelf delen in een reactie op dit bericht.

Dit is een eerste reactie van Anky Floris:

Lieve Viviane, omdat ik dinsdag verhinderd ben, heb ik vanmiddag gewandeld en stuur je alvast de foto’s, zowel van de krijt poëzie – ik schreef mijn haiku op de boom – als de foto’s van de wandeling zelf.
Het was weer een bijzonder rijke ervaring. Ik stuur je deze week nog de schrijfsels van mijn belevingen.
Anky
, 14/2/2021


leegte vervult me
met ongekende schatten
hoe houd ik het stil

Linda Vanheste deelde in een reactie de schrijfoogst van haar bubbel en hieronder enkele foto’s:
Viviane, hier de oogst van de samenwerking tijdens de wandeling op 13/2/21. Zoals je in onze schrijfoogst ziet was de kennismaking met deze schrijfvormen een succes. Groet, Linda

In een reactie op dit bericht kan je Tiny Brunott’s ervaringen en haar schrijfoogst lezen die bij onderstaande foto’s horen.

Jocelyne Frenay deelde in een reactie haar schrijfoogst en hieronder twee foto-collages.

Ann Hudders en ik ontmoetten tijdens onze wandeling in Ryckevelde Ann en Véronique, twee sympathieke natuur- en fotoliefhebbers. Ik maakte een diamontage van de foto’s die Véronique bezorgde; ze zijn voor Ann en ik een prachtige herinnering aan deze activiteit rond krijtpoëzie. Over een derde Ann in dit geheel (alias ANNA), kom je binnenkort meer te weten op mijn blog 365 dagen verwondering.

De onverwachte ontmoeting komt ook aan bod in onderstaande foto’s en de schrijfoogst die Ann Hudders in een reactie op dit bericht heeft gedeeld.

Ook Monik Ketelaers deelde haar schrijfoogst in een reactie en bezorgde onderstaande foto’s, waarvoor dank.

Hieronder vind je de foto’s die Edith Vantomme bezorgde; haar schrijfoogst vind je in een reactie onder dit bericht.

In een reactie deelde ik mijn bijdrage. Straks nodig ik de deelnemers uit om hun krijtpoëzie aan Wouter van Heiningen te bezorgen om het te delen op instagram @krijtpoezie2021.

Een verbindende groet, Viviane Van Pottelberghe

foto inzet: ©archief vivapo
2°, 3° foto & fotocollage: ©Anky Floris
4° foto: ©Linda Vanheste
5°-8° foto: ©Tiny Brunott
twee fotocollages: ©freylyne
diamontage: ©Dominique Jocqué
kwartet: ©Ann Hudders
collage: ©Monik ketelaers
twee foto’s: ©Edith Vantomme

Laatste wijziging: 10/3/2021

Auteur: Viviane Van Pottelberghe

Van oktober 2006 tot september 2020 begeleidde ik voor vivapo activiteiten als zelfstandige in bijberoep; vanaf 1 oktober 2020 gebeurt dat als vrijwilliger. Vanaf 2023 ben ik gestart met een nieuwe website https://vivapo.be die mijn vroegere blogs - ook die van 't SchrijfNest - zal bundelen.

18 gedachten over “Mijmeren in de natuur – oogst 16/2/2021”

 1. met
  wit krijt
  in alle stilte
  een haiku schrijven
  op een beukenstam
  communicatie via
  krijtpoëzie

  een gedicht van Ann
  op een beukenstam
  in eigen
  woorden
  vindt een
  haiku de reden
  van zijn kort bestaan

  boom stam wandel pad
  – haiku in witte letters –
  kijk krijtpoëzie

  (rondgedicht, een zandloper en een haiku dorama)

  Like

 2. Ik
  ben blij
  u te zien
  groeien op dit plein,
  Boom !

  Angst voor straf : NIET DOEN !
  En ik doe het toch op uitnodiging van deze boom,
  “Komaan, ik fluister u de woorden”…
  Angst voor straf : niet doen !
  Mijn krijt glijdt op de boom… zo zacht,
  Een strelende beweging van mijn hand.
  De boom ontvangt mijn taak.
  En ik doe het toch op uitnodiging van deze boom.
  Angst voor straf ? Verdwenen, het mag…
  Lieve boom !

  Geliked door 1 persoon

 3. Stiltewandeling 16/02/2021
  Ik las zachtjes voor een boom hoog op de dijk volgend gedicht, dat ik in mijn map van jaren terug verzameld heb.
  Het leven is net een boom
  Er komen verschillende wegen,
  Dat zijn de takken van je leven,
  Dat zijn de verbindingswegen,
  De takken die langzaam groeien.
  Groeien naar het licht, het leven.
  Soms bewandel je een verkeerde tak, maar ga door want het is maar hoop voor even.
  Laat je leiden door jou levenstak.
  Bij elk verkeerd bewandelde tak leer je veel.
  Dus ga door met bewandelend van jou wegen.

  HAIKU BIJ FOTOCOLLAGE

  Bijna scherp is het licht.
  De lucht helder blauw, windstil.
  Veel water na sneeuw.

  HAIKU

  De hoogste bomen
  Zie je al van verre staan.
  Wuivend in de wind

  Geliked door 1 persoon

 4. HAIKU

  ik krijt op mijn beuk
  een elfje van eigen hand
  vrienden mogen dat

  ZANDLOPER

  schrijven op mijn beuk
  evenwicht op wortels
  gedachten uiten
  krijtpoëzie
  mijn elfje
  met bewuste aandacht
  toevertrouwen aan zijn stam

  RONDGEDICHT

  krijtpoëzie
  op bomen
  voorbijgangers lezen verrast
  en fotograferen zelfs
  wat wij schreven
  een haiku
  vereeuwigd

  HAIKU

  na een week vriezen
  is nu de dooi ingezet
  ijs wordt weer water

  RONDEEL

  in het verstilde landschap rond Ryckevelde
  ontdooit ijs
  ook ik word vloeibaar
  in het verstilde landschap rond Ryckevelde
  ik voel me één met de natuur
  en mijmer over veranderingen
  ijs ontdooit
  in het verstilde landschap rond Ryckevelde

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijmeringen in de natuur 11-02-2021
  Vorige week de opdrachten in de nog besneeuwde landschap gedaan, het was niet evident… ijzig koud, maar wel zon… alles ging vlotjes. Dankbaar

  Krijtpoëzie
  Cherche
  Un Arbre
  Et laisse lui
  T’apprendre
  Le Calme
  (Ekhart Tolle)

  Ik heb dit een paar keer proberen te schrijven, de bomen die me aantrokken hadden bijna onbeschrijfbare schorsen… dan maar geschreven op een dode stam, die gepeld was. Bomen brengen mij steeds tot rust!
  Mijn eerste boom stak zo mooi af tegen de blauwe hemel en had precies oorringen aan… toen ik dichterbij kwam, zag ik dat zijn schors diep gegroefd was… ik vind dit mooi, het heeft iets als rimpels bij de mensen. Getekend door het leven

  HAIKU

  Te onbeschrijfbaar
  Schors, mantel voor kwetsbaarheid
  Zo ook je kracht Boom

  ZANDLOPER

  Mijmeren in de natuur
  Vandaag de dag
  Voel me
  Dankbaar
  Voor zoveel
  Alles loopt synchroon
  Sneeuw, zon als kompanen

  Sporen in de sneeuw, is voor mij verstilling… een afdruk van wat is geweest.

  RONDEEL

  Mijn sporen druk ik
  In knisperend sneeuwtapijt
  Vogels waren me voor
  Mijn sporen druk ik
  Het is maar even
  Van, hier was ik dan
  In knisperend sneeuwtapijt
  Mijn sporen druk ik

  Geliked door 1 persoon

 6. Beste Viviane Hier mijn verhaal met mijn “Stilte “wandeling. Gister sloeg ik de dag super vroeg stuk. Huishoudelijke bezigheden eten voorbereiden en boodschappen. Dit alles om op tijd te zijn voor een schrijfcafe. Gauw een lunch en via Zoom een lezing van Grootouders voor het klimaat. Super saai!
  Toen op weg met mijn rollator, behoorlijk opgefokt en vroeg mezelf af waar ik mee bezig was . Adem in adem uit. Opvallend waren de ganzen ,die weer terug in de groene wei waren. De schapen waren weer schoon.
  Maar hoe de opdracht in te vullen ? Welke boom gaat mij kiezen? Er staan ook zo weinig bomen. Foto gemaakt van drie bomen, maar zulke dunne stammen. Wat verder stond één wilg nog niet geknotwiekt. Ook niet dus! Voor de schapenwei staan drie wilgen. Eerst op de foto vastgelegd en kwam tot de conclusie dat hij een prachtige geribbelde bast had. Toen gebeurde het, ik keek naar boven en daar hing een “ Zoetje” een gehaakt kaboutertje. Een aantal maanden geleden hingen mensen van onze Buurttuin kleine kaboutertjes her en der in Zoetermeer. De bedoeling was dat je foto maakt en hem digitaal plaatst. Ik barstte in lachen uit en had echt het gevoel van deze wilg kiest mij. Lachend heb ik een elfje met stoepkrijt op zijn bast geschreven. Je ziet er niets van de ribbels waren zo wijd. Zoetje hing aan een tak. Ik heb haar ook in een holletje gefotografeerd.
  Op een bankje dicht bij de wilg heb ik zitten schrijven. Ik moest aan het lied denken van Bram Vermeulen : Boven op de berg ! Hij ervaart op de berg dat als je met jezelf bent je nooit alleen bent! Het is mijn ontdekking van 2020. Terug naar huis leek de rollator een versnelling te hebben. Ik liep als een trein. Vier gedichtjes een die ik op de bast heb geschreven. Twee over de ganzen en de vierde die opborrelde.

  Boom
  mag ik
  op jouw bast
  schrijven dat ik verlang
  lente.

  Grazende ganzen
  sneeuw is weg, zij zijn terug
  familiebanden

  Moedergans
  werd weduwe
  haar leven lang
  krijgt zij steun van
  zoon.

  Eenzaamheid
  of alleen-zijn
  is vloeibare ruimte
  voor creativiteit en overdenking
  privilege.

  Dank Viviane ik zit het nu te typen en krijg nog een glimlach op mijn gezicht. Warme groet tiny brunott

  Geliked door 1 persoon

 7. HAIKU’S

  bomen zonder blad
  flankeren de lange dreef
  een landschap in rust

  geklop van de specht
  tijdens onze wandeling
  muziek in het bos

  ijs op de vijver
  doet ons dromen van schaatsen
  winters van weleer

  door mezelf toegevoegd:

  ijs op de vijver
  doet ons dromen van schaatsen
  heimwee naar vroeger

  LIMERICK

  versgebakken taarten bij Linda
  de suiker kwam van buur Julia
  ze boekte succes
  onze keukenprinses
  met haar zoete slagroom op de vla

  Geliked door 1 persoon

Ik kijk uit naar jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: